Ombruk av kjøkkeninnredning på sykehjemmet – etter tyve år

Bærekraft og levetidskostnader stod i sentrum da Nypantunet Helse- og velferdssenter i 2003 installerte to Multikjøkken. Tyve år senere var det behov for å oppgradere utformingen og designet på kjøkkenet – nå har de igjen fått to moderne Multikjøkken, med ombruk av hele 80 % av innredningen som kom på plass for 21 år siden.

Det er en kjensgjerning at institusjonskjøkkener må byttes ut ofte. Da Trondheim Kommune hadde laminatkjøkken skiftet de ut innredningen på sykehjemmene hvert sjuende år. Det var før de på slutten av nittitallet gikk over til Multikjøkken.

Nå har Nypantunet Helse- og velferdssenter på Klett i Trondheim, oppgradert sine Multikjøkkener.

— Senteret hadde behov for å bygge ut begge kjøkkenene. Etter tyve år var frontene naturligvis slitte, men skrogene og topplater er fremdeles i topp stand; dermed var det et ønske om å beholde de originale skrogene, samt tilføye flere, innleder Lene Gabrielsen i Rupro.

Sammen med kommunen og arkitekt, satte vi oss rundt tegnebordet og endte opp med å videreføre samtlige skrog fra 2003 i de nye løsningene. Hvis en tar utgangspunkt i at frontene uansett må skiftes etter tjue år, ender man opp på at omtrent åtti prosent av det gamle kjøkkenet ble med videre.

— Vi har livstidsgaranti på både skrogene og topplatene som brukes i Multikjøkken. Siden utformingen ble endret og flere nye skap kom til, måtte Nypantunet ha nye topplater, og de originale måtte dermed byttes. 

At store deler av kjøkkeninnredningen holder så lenge, gjør at kommunen har en langt lavere utskiftingsrate enn tidligere.

— Som bedrift bryr vi oss om bærekraft og miljøavtrykket til både oss selv og kundene – derfor lager vi produkter som tåler tidens tann. Kvalitet i både materialvalg og i produksjonen er avgjørende når vi skal lage produkter som varer, år etter år. Heldigvis har vi ekstremt dyktige mennesker i Rupro, som gjør at kvaliteten vår både opprettholdes og forbedres over tid.

Rupro kjenner ikke til andre kjøkkenkonsepter for institusjoner med tilsvarende kvalitet – som både tåler den tøffe bruken og ser ut som et hjemmekjøkken.

— Vi er selvsagt ikke alene om å levere kjøkken med lang garanti, men de fleste leverandører beregner garantien basert på normal hjemmebruk. På institusjoner brukes kjøkkenet hver dag, hele dagen, og av ulike brukere. Institusjonskjøkken har også strengere renholdsrutiner og utsettes hyppigere for kjemikalier enn kjøkkener i privathjem, sier Lene, som peker på rustfritt stål som et alternativ man ofte ser i restaurantbransjen.

— Men med alle fronter i rustfritt stål, mister man følelsen av å være hjemme, som er det vi forsøker å gi til kundene med Multikjøkken-konseptet.

Den lange levetiden skyldes blant annet at topplatene, skrogene, sokler og skuffer er produsert i rustfritt stål, mens frontene produseres i et møbelspon av høy kvalitet. Slik får sykehjem, barnehager, skoler og andre institusjoner et kjøkken som har industriell levetid og samtidig et hjemmekoselig utseende.

— En av designgrepene som forsterker hjemmefølelsen på Nypantunet, er at ett av kjøkkenene har fått en fin kjøkkenøy – som er både moderne og utnytter plassen godt, avslutter Lene.

Lyst til å lese flere saker?