Smittevernstativ: Kontroll på smittevernutstyr for deg som jobber med isolerte pasienter

For at helsepersonell som jobber med pasienter i isolat skal ha en tryggere og mer effektiv vei inn og ut av rommet, har Rupro i tett samarbeid med Orkland kommune laget et praktisk og rengjøringsvennlig smittevernstativ i rustfritt stål. Stativet kan stå utenfor pasientrom og gjør det enkelt for helsepersonellet å følge smittevernrutiner – og dermed unngå at smitte sprer seg fra rom til rom.

Trykket på helsevesenet vårt er enormt. De dyktige fagfolkene i helsevesenet vet hva som skal til for å forhindre smitte mellom pasienter, men har ikke hatt tilgang til verktøy som gjør det enkelt å bytte til og fra engangstøy på vei inn og ut fra pasientrom.

Praktisk og rengjøringsvennlig smittevernstativ

Nå har Rupro, i tett samarbeid med helsetjenesten og Orkland kommune, startet produksjonen av et smittevernstativ i rengjøringsvennlig rustfritt stål. Stativet er laget for å være praktisk i bruk og samler alt du trenger på ett sted.

Stativet har krok på baksiden for å henge for eksempel legefrakker på, plass til håndsprit rett ved kroken og hyller på fremsiden som er tilpasset smittefrakker. Smittevernstativet har en egen stativdel for tre forskjellige størrelser med engangshansker, og egnet rom for munnbind, visir, avfallsposer og lignende. På sidene finnes beholder for håndsprit, holder for risikoavfallsbokser og oppheng for avfallspose.

Rupro Smittevernstativ Stativ Illustrasjon2

Fra idé til produksjon på under en uke

Det var enhetsleder for hjemmetjenesten i Orkland Kommune, Anders Jystad, som la merke til at helsepersonell på sykehus og sykehjem i regionen hadde behov for en enklere løsning for smittevern.

— Dette stativet er nøyaktig det vi trenger for å gjøre det enklere og mer effektivt for leger og sykepleiere å gjøre jobben sin. Det er små ting som kroken for opphenging av brukt tøy på baksiden av stativet som vil gjør den store forskjellen, sier Jystad.

Han tok kontakt med næringssjefen i Orkland, som så tok kontakt med Rupro. Under en uke etter at ideen først ble uttalt var produksjonen i gang.

Rupro Smittevernstativ Anders Jystad

Utviklet i samarbeid med helsepersonell

Daglig leder i Rupro, Roger Monsø, forteller at stativet er tegnet og tilpasset etter behovene helsepersonell i regionen har beskrevet.

— Smittespredning skal først og fremst hindres av kompetansen til de utrolig flinke folkene som jobber i helsevesenet. Da vi fikk høre at vi kan lage noe som gjør det enklere for de å gjøre jobben sin var det bare å sette seg ved tegnebordet, sier han.

Rupro har lang erfaring med å levere rengjøringsvennlige produkter med lang levetid til bransjer med høye krav til hygiene. Rustfritt stål foretrekkes ofte til slike formål siden det både er slitesterkt og enkelt å rengjøre.

Smittevernstativet er laget i 100% rustfritt stål (AISI-304), med unntak av de låsbare hjulene i bunn, som gjør det enkelt å flytte stativet dit det trengs.

— Smitte er noe vi alltid må håndtere på en institusjon, både i normaltilstander og i unntakstilstander som vi er i nå. Et slikt smittevernstativ vil ha verdi langt utover perioden vi er inne i nå, sier Jystad.

Rupro Smittevernstativ Roger Monso

Skaper trygghet blant helsearbeidere

Enhetsleder Jystad, som selv har jobbet som sykepleier, sier at behovet for å ha en god «omskiftningsstasjon» per dags dato ofte løses med hva enn som er tilgjengelig.

— Et gammelt nattbord, et vanlig bord, en tralle eller en stumtjener – man tar det man har. Men ingenting av dette er en god totalløsning, sier Jystad, som tror stativet kommer til å gjøre helsepersonellet i Orkland Kommune tryggere.

På bakgrunn av sin egen erfaring i helsevesenet vet han at rengjøringsvennlighet er avgjørende.

— At stativet er laget i rustfritt stål betyr at det tåler alle typer vaskemidler og nesten har evighetsgaranti. Du kan bare kjøre det inn i et vaskerom, desinfisere og eventuelt spyle av – så er det klart for bruk igjen.

Omstillingsdyktig næringsliv

Næringssjef i Orkland Kommune, Aasmund Lie, setter pris på at Jystad som lokal enhetsleder for hjemmetjenesten ser til det lokale næringslivet.

— Da Anders beskrev behovet sitt slo det meg med en gang at Rupro har alt som trengs for å løse problemet. At de noen dager senere har fått nedtegnet et produkt som løser problemet og i tillegg har satt det i produksjon, er et strålende eksempel på hvor omstillingsdyktig næringslivet i denne regionen er, sier han.

Rupro Smittevernstativ Aasmund Lie

Klar for levering

De første smittevernstativene ble levert til sykehjem i Orkland den første uken etter påske. Rupro er deretter godt rustet til å levere stativer til sykehus og sykehjem over hele landet etter behov.

— For oss er det ekstremt givende å tenke på at vi kan gjøre arbeidshverdagen litt enklere for heltene i helsevesenet, avslutter Monsø i Rupro.

Rupro Smittevernstativ to bilder Nyhetsbrevbilde

Lyst til å lese flere saker?